Viatje a Meteora

Sabies que Grècia està formada per més de sis mil illes?, és impossible fer un recull de totes elles, només dir que gairebé tothom es posa d’acord en el fet que Milos, Santorini, Corfú, Rodas i Creta són de les més boniques.
Però en aquesta ocasió no parlarem d’illes sinó de la regió continental de Meteora!, situada a prop de Kalambaka, a la zona interior de Tessalia.
Meteora significa «lloc de penyals», que segons la tradició varen ser enviats des del cel a la terra per permetre un lloc retirat on els ascetes poguessin fer les seves pregàries. I TAN RETIRATS!, aquestes construccions religioses són ermites, esglésies i monestirs que es troben al capdamunt d’immensos penyals de difícil accés, declarats patrimoni de la humanitat per la Unesco l’any 1988

Herramientas

De fet, en temps de la seva creació, el s.XI, s’utilitzaven coves molt primitives, excavades de forma natural en aquestes roques, de color gris i que els elements naturals com la pluja i el vent anaven donant forma dins d’aquests conglomerats.

Grècia sempre ha viscut en conflicte amb els seus veïns, en aquest cas, turcs i gent de l’actual Albània i això va fer que s’anessin enfilant fins al cim d’aquestes formacions rocalloses i s’hi construïssin petits i mitjans monestirs, ja que l’espai era força limitat i d’allò més inaccessible.

Com s’ho feien per poder traslladar tots els materials de construcció és encara una incògnita, el que si se sap és que les vitualles i persones podien arribar fins al cim en unes cistelles o en unes xarxes que eren hissades a braços pels qui ja estaven a dalt, tot tibant llargues cordes i mitjançant politges.


Avui en dia, es poden visitar alguns d’aquests monestirs plens de pintures murals molt ben conservades, utilitzant camins i carreteres que es varen construir els anys vint i que aproximen al visitant que actualment pot entrar als monestirs a peu i de forma còmoda.

Durant la Segona Guerra Mundial eren refugis de molts membres de la resistència grega, i per això molts varen ser bombardejats i destruïts per l’exèrcit alemany; dels sis que encara queden en funcionament (n’hi van arribar a existir uns vint), cal destacar el Gran Meteor o Monestir de la Transfiguració, del s.XIV, on hi havia una de les escoles teològiques més importants de tota Grècia; està situat dalt d’una roca de sis-cents tretze metres d’alçada on a hores d’ara hi viu una comunitat de trenta monjos ortodoxos.

FOTO MONESTIR
Existeixen alguns miradors situats estratègicament  des d’on es poden veure els sis monestirs que funcionen actualment (dos són femenins) i gaudir d’una vista de la posta de sol, espectacular!


Penseu en Meteora si feu un viatge a Grècia que no tot són temples grecoromans!
Teresa Sanchis

Teresa Sanchis

Guia turística amb 46 anys de viatges arreu del món

Leave a Reply