Viaje a Hawai

Sabies que Hawaii és el cinquantè estat dels Estats Units des de l’any 1959?
Sempre que es pensa en Hawaii ens ve la imatge d’una bona platja com Waikiki, grans onades i un munt de banyistes fent surf amb les seves florides bermudes, però Hawaii és més que tot això. De fet, és un arxipèlag de dinou illes i molts illots situat a l’Oceà Pacífic, d’origen volcànic amb un ventall molt gran de fauna i flora endèmica i situat a més de tres mil quilòmetres de la costa americana.

Avui parlarem de les illes principals: Hawaii (Illa Gran), Maui, Molokai, Kaouai, Oahu (Honolulú), Lanai, estan totes habitades, però en conjunt, l’arxipèlag no arriba al milió i mig d’habitants. La llacuna i refugi marítim de Pearl Harbor es troba a l’illa d’Oahu on es pot visitar el cuirassat USS MISSOURI, avui dia convertit en Museu, per viure i documentar-se sobre el seu paper a la Segona Guerra Mundial, la guerra de Corea i la de Kuwait; va ser traslladat a Pearl Harbor l’any 1994 per a convertir-lo en un monument nacional que commemora el final de la Segona Guerra Mundial.
L’atac japonès es va produir el set de desembre de 1941, enfonsant diversos vaixells que plàcidament descansaven al port, entre ells l’USS ARIZONA que continua enfonsat al mateix lloc on va ser atacat i que recorda aquell matí fatídic on van morir mil cent setanta-set dels seus tripulants; mai no ha estat recuperat i en el lloc del seu enfonsament es va construir l’any 1962 el monument en record dels morts en l’atac; posa la pell de gallina escoltar les explicacions, absolutament colpidores, dels guies

Dediquem també unes hores al Honolulu Museu d’Art que disposa de peces de més de cinc mil anys d’antiguitat que ens acompanyen en un interessant recorregut per l’art sobre paper, tèxtil i art tradicional del Japó i de tota Oceania; no oblidem les peces més buscades del Museu: els nus a les platges de Tahití de Paul Gauguin, els nenúfars de Claude Monet i el camp de blat de Vincent Van Goh, entre d’altres.

Per poder admirar en pocs dies les illes principals existeixen uns vols panoràmics, en avioneta, que sobrevolen illes com Molokai, (no puc evitar pensar en la pel·lícula que any darrere any ens posaven per Setmana Santa, «Molokai, la isla maldita», amb leproseries i tota mena de desgràcies i situacions compromeses…) què lluny de la realitat! Molokai és una illa molt verda, de grans penya-segats de més de sis-cents metres d’alçada i platges de sorra fina que destaquen des de l’aire, les plantacions de nous de macadàmia, cafè i un dels cocotars més antic de les illes, el «Kapuaiwa Coconut Beach Park».

Seguirem a Lanai, l’illa habitada més petita de Hawaii però amb les plantacions de pinya tropical més importants de l’arxipèlag i importants camps de golf.
No podem deixar de destacar Maoui, l’anomenada «illa Vall», és la segona més gran, plena de racons idíl·lics i l’escollida per molts nuvis per al seu viatge de noces; boniques i amagades cascades en mig d’una exuberant vegetació i dins de coves plenes de flors i falgueres; un paradís encara a l’abast de tothom.


L’illa volcànica per excel·lència és l’illa de Kaouai, l’illa jardí; de la part sud destaca un recorregut d’uns setze quilòmetres que ens permet recorre els principals llocs culturals, històrics i geològics d’aquesta zona, marcats cadascun amb una placa descriptiva que ens explica la rellevància de cada lloc. Aquesta zona va comptar amb la primera plantació de sucre de tot Hawaii, convertint-se en la primera activitat comercial en ple s. XIX, substituint la indústria balenera; això va atraure gran quantitat d’immigració, principalment xinesos, porto-riquenys, caucàsics, coreans, japonesos, portuguesos, filipins, etc. que conjuntament amb els mateixos hawaians varen fer créixer aquesta indústria; el darrer molí de sucre va tancar l’any 2008.

Els vols panoràmics que us deia, aterren a Maoui i a Kaouai on es fan aquests recorreguts per veure el més rellevant, es dina (la cuina hawaiana és molt variada, una barreja de les aportacions de les diferents cuines dels emigrants i la cuina local, sobretot les postres de la cuina portuguesa) i després tornem a l’avioneta.
A l’illa gran de Hawaii trobem el parc natural dels Volcans on farem un interessant recorregut en mig de volcans ja extingits, però també en actiu, com el Maunalua, que va tenir la darrera erupció l’any 1984 i sobre tot el Kilauea, en permanent erupció des de 1983.


Ho tenen molt ben presentat amb uns audiovisuals que ens acosten a la realitat d’una vida volcànica; coves volcàniques i túnels subterranis són altres atractius a no perdre’s!


Dir Hawaii és evocar automàticament imatges de platges de sorra blanca amb fileres de cocoters enfront d’un mar càlid i turquesa, especialment els vuit-cents metres de la platja de Lanikai a Ouahu, és una de les preferides pels hawaians, què de platges en saben molt!

Teresa Sanchis

Guia turística amb 46 anys de viatges arreu del món